tisdag 8 december 2009

Intag av protein och kolhydrater på fastande mage - bättre resultat?

Ibland föreslår jag att vissa av mina klienter inte behöver äta någon fast föde direkt innan träningspassen. Många tycker detta låter konstigt och tror att de kommer att känna sig orkeslösa och svaga. Då klargör jag att om de inte äter innan ska de istället dricka energi under träningspasset i form av kolhydrater och protein. En av anldeningarna är att mycket av maten som äts timmarna innan kommer att ligga kvar i magsäcken under träningen och kan skapa obehag samt magsmärtor. Dessutom kommer den maten som är kvar i magsäcken inte att användas som energi pga att den måste lämna magsäcken och komma ner i tunntarmen och därefter ut i blodet för att korppen ska kunna nytja näringen. Det finns även forsktning som visar att den uppbyggande effekten av protein och kolhydrater blir starkare om de intas i flytande form på tom mage. Protein i form av rena essentiella aminosyror har tydligt klargjorts erhålla denna effekt, och nu har även en studie med intakt protein (vanligt proteintillskott) visat sig ha mer anabol effekt om det intas på fastande mage.

Den aktuella studien jag pratar om syftade till att jämföra svaren från muskelreglerande faktorer och signalvägar involverade i muskelproteinsyntesen efter ett styrketräningspass utfört fastande och efter intag av mat.

Enligt en randomiserade crossover studieplan deltog sex unga manliga försökspersoner i två experimentella träningspass separerade med 3 veckor. I varje omgång följde de ett standardiserat styrketräningsprogram. Efter träningspassen fick de under en 4 timmars återhämtningsperiod 6 ml/kg kroppsvikt en lösning som innehöll kolhydrater (50 g / l), proteinhydrolysat (33 g / l), och leucin (16,6 g / l). Vid ett tillfälle utfördes styrketräningspasset efter intag av en kolhydratrik frukost, medan de under andra träningspasset förblev fastande. Biopsier togs från lårmuskel
före och efter träningen för att undersöka signaleringsprocesser som kan påvisa anabolt gensvar i myskulaturen.

Slutsatsen från forskarna säger att resultaten tyder på att ett intag av kolhydrat+protein+leucin på fastande mage kan stimulera det muskulära anabola svaret efter ett styrketräningspass.

 1. Deldicque L, De Bock K, Maris M, Ramaekers M, Nielens H, Francaux M, Hespel P. Increased p70(s6k) phosphorylation during intake of a protein-carbohydrate drink following resistance exercise in the fasted state. Eur J Appl Physiol. 2009 Nov 18. [Epub ahead of print]

8 kommentarer:

 1. Gullis ;)Men du är ändå mer seriös än ja i bloggen. Lycka till i morgon på nya jobbet!!! Kram

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Du funderar inte på att öppna gym i Gävle? Det finns ju inte ett enda som känns modernt och fräscht och stort utbud. Märkligt på en relativt stor stad som Gävle!

  SvaraRadera
 3. Hej Anna! Jo, det var en av mina ideer när jag flyttade till Gävle. Men när jag gjorde marknads research så finns det en hel del gym med förmånliga priser. Dessutom vill jag inte öppna ett Gym ensamt.

  Men om du har några bra ideer så är jag mer än villig att lyssna på dig :)

  Mvh Anders

  SvaraRadera
 4. Hej Anders! Jag vill bara göra dig uppmärksam på en ny hälsosam produkt,FitnessCaffè som nu finns i Skandinavien.
  Magnus Nylander,känd näringsforskare, har gjort en studie på FitnessCaffè och blivit mycket imponerad över dess hälsosamma effekter.
  Om du vill veta mer , gå då in på :www.fitnesscaffe.se
  Du kan även kontakta mig (min mailadress får du ju här, står också på hemsidan)

  Vänliga hälsningar Jens Nilsson

  SvaraRadera
 5. Hej min gode vän! Nu har jag tagit mig i kragen och startat om min blog så nu är den uppfräschad och uppdaterad! Många kramar!

  SvaraRadera
 6. Nu kör jag på detta sätt igen, jag ger mig iväg fort och har en drink laddad i kylen, äter frullen när jag kommer hem med en både lite snabba och långsamma kollisar.De känns bra och gjorde ju så innan grav ofta oxå, man känner sig lätt och fräsch i kroppen och svagheten sitter bara i skallen;)

  Ha en fin kväll och kramar om magen på blivande frugan:)

  Stor kram till dig vännen från oss

  SvaraRadera
 7. Hej vännen. Vad roligt att du är igång som vanligt. Följer självklart din blogg då och då och ser hur dagarna flyter på. Har förstått att du har med dig Emmy på gymmet, tycker du att det fungerar bra?

  Ha det bäst vännen! Kram

  SvaraRadera
 8. Hej igen

  Ja de funkar jätte bra, nu får vi se allt eftersom, rutiner och så ändras ju rätt fort och hon kommer vara mer och mer vaken på dagarna, nu sover hon väldigt gott på dagarna (förmiddag, morgon) men tar en dag i taget och går de så går de. Ser bara till att hon somnat BRA först innan jag går in i gymmet. Träna ska börja med barnpassning, får se hur de kommer se ut och funka:)
  Hon styr min dag, följer bara hennes rutiner så funkar de bra. Därför försöker jag inte ha så mycket planerat utan bara ta de som de kommer.

  Kram och trevlig helg på er

  SvaraRadera