onsdag 6 maj 2009

"Frukten gör dig fet"

Ingen har väl missat den nya kostdebatten om sockerartens fruktos och dess påstådda risker för metabola sjukdomar och fetma. I aftonbladet och DN debatt har en överläkare lyckats uppmärksammat en ny studie som ännu en gång påvisat att fruktos kan öka risker för kostrelaterade sjukdomar (1). I studien deltog överviktiga och feta människor som fick dricka glukos eller fruktosberikade drycker under 10 veckor. Dryckerna med sockerarterna tillhandahöll 25% av det rekommenderade energibehovet under dagarna. Båda grupperna gick upp lika mycket i vikt men det var fruktosgruppen som ökade signifikant av det riskbedömda vicerala fettet, det så kallade bukfettet. Dessutom visade studien att fruktos ökade nybildning av fett (de novo lipogenes), försämrade blodfetterna och minskade insulinkänsligheten. Alltså kan överkonsumtion av fruktos vara EN av riskfaktorerna till dagens kostrelaterade hälsoproblem. Det som jag dock förundras över är vad som får detta att bli en sådan stor höna av en redan vedertagen fjäder (2-6).

Rubrikerna lyder ”Livsmedelsverket mörkar att du blir fet av frukt" och "Frukten gör dig fet". Dessa rubriker är typiska kvällsrubriker och bör ta med en stor nypa salt, vilket alla med sunt förnuft inser. Forskarna i den studie som refereras till nämner självklart ingenting om frukt och risk för fetma. Tyvärr är det fruktos, sockerart som kopplas oavkortat till frukt med tanke på liknelsen i namnet (frukt...os) som är boven. Visst finns det varierande mängder fruktos i frukt, men att lägga skulden på dessa förhållandevis näringsrika livsmedel är fel. I artiklarna nämns inget om vart fruktos förövrigt finns i vår kosthållning. Allt socker vi äter består till hälften av fruktos. En sockermolekyl (sakaros) är uppbyggd med en glukosmolekyl och en fruktosmolekyl. Så när vi dricker läsk, saft, godis, kakor eller bakverk som innehåller socker får vi även i oss hälften fruktos. Vart tror ni då den största källan till intaget av fruktos kommer ifrån? Ja, förmodligen inte från frukt iaf, om vi nu inte äter 25st äpplen per dag!!!

Jag vill bara säga en sak till debattörerna... Sluta stirra er blind på pixlarna och börja titta på hela bilden!
 1. Consuming fructose-sweetened, not glucose-sweetened, beverages increases visceral adiposity and lipids and decreases insulin sensitivity in overweight/obese humans. J. Clin. Invest. 2009; 119(5): 1322-1334.
 2. Adverse effects of dietary fructose. Altern Med Rev. 2005 Dec;10(4):294-306
 3. Fructose, insulin resistance, and metabolic dyslipidemia. Nutr Metab (Lond). 2005 Feb 21;2(1):5
 4. Fructose, weight gain, and the insulin resistance syndrome. Am J Clin Nutr. 2002 Nov;76(5):911-22. Review.
 5. Consumption of high-fructose corn syrup in beverages may play a role in the epidemic of obesity. Am J Clin Nutr. 2004 Apr;79(4):537-43. Review. Erratum in: Am J Clin Nutr. 2004 Oct;80(4):1090.
 6. Dietary fructose reduces circulating insulin and leptin, attenuates postprandial suppression of ghrelin, and increases triglycerides in women. J Clin Endocrinol Metab. 2004 Jun;89(6):2963-72.

4 kommentarer:

 1. Åh hjälp, är de därför magen växer så..de måste fasen i mig vara frukten;)

  Kram och trevlig helg på dig vännen

  SvaraRadera
 2. Hehe... låter som kanske en idé Jossan ;). Det är ju fortfarande intag = uttag som är det som är nåt. Frukt är ju bra på så många sätt. Tycker om din sista kommentar här "Sluta stirra er blind på pixlarna och börja titta på hela bilden!"

  Ha en bra dag mannen!

  SvaraRadera
 3. He tyck ja va bra Anders!! :))intressant!

  SvaraRadera
 4. Jossan! I ditt fall tror jag inte frukten har gett dig äppelmage ;)

  Chrille! Det är min kloka flickvänn Josefine som brukar använda den frasen. Passade bra tycker jag.

  Emma! Men he e ju din "frukt"...

  Kram på er

  SvaraRadera