torsdag 22 oktober 2009

Extra Leucin till vanligt vassleprotein

Genom att inta protein eller fria aminosyror ökar koncentrationen av aminosyror i blodet och detta påverkar muskelproteinuppbyggnaden. Det är fram för allt vissa aminosyror som visat sig vara mest delaktig i denna process. Uppbyggnaden sker via olika signalsystem i muskelcellerna och aminosyran leucin är känt för att vara mest potent att stimulera uppbyggnaden. Dock finns det ännu inga bevis för att effekten av ytterligare tillsatt leucin kan öka responsen på muskelanabolismen.

Av den anledningen genomförde en forskargrupp en studie hur extra tillsatt leucin tillsammans med protein i samband med styrketräning påverkade svaret på netto proteinbalansen (nettouppbyggnaden) (1).

Två grupper av otränade personer utfört en tungt träningspass för benmusklerna efter intag av 1 av 2 drycker: smaksatt vatten (PL), eller 16,6 gram vassleprotein + 3,4 g leucin (W + L). De undersökte aminosyrabalansen i benen genom mätningar för att utvärdera anabol respons av muskler i varje grupp.

Nettobalans av leucin, treonin, och fenylalanin ändrades inte av PL intag, men ökade och förblev förhöjd över utgångsvärdet efter 90-120 minuter efter intag av W + L. Upptaget var större för W + L än för PL under 5,5 timmar efter dryck intag.

Resultatet i studien visar att vassleprotein plus leucin hos unga friska försökspersoner ger en anabol reaktion i muskeln. Men den är inte större än de tidigare redovisade svaren på vassleproteiner ensam (2). Därför kan man säga att extra tillsatt leucin till vassleprotein inte har någon ytterligare effekt på proteinuppbyggnad.

 1. Tipton KD, Elliott TA, Ferrando AA, Aarsland AA, Wolfe RR. Stimulation of muscle anabolism by resistance exercise and ingestion of leucine plus protein. Appl Physiol Nutr Metab. 2009 Apr;34(2):151-61.
 2. Tipton KD, Elliott TA, Cree MG, Wolf SE, Sanford AP, Wolfe RR. Ingestion of casein and whey proteins result in muscle anabolism after resistance exercise. Med Sci Sports Exerc. 2004 Dec;36(12):2073-81.

2 kommentarer:

 1. Riktigt bra sida du har här, otroligt trevlig läsning, hoppas du fortsätter att publicera vetenskapliga tester angående muskelökning/minskning beroende på vilka preparat man använder.

  Jag har en liten fråga, har du några bra tips på kosttillskott som både minskar underhudsfettet, men ändå bibehåller muskelmasseökningen, samt den energi du ju självklart vill ha när du tränar.

  Det enda jag intar för tillfället är olika gainers, tex Whey 100, Super Gainer, och Kreatine Monohydrate, samt Omega 3 när jag tycke att min jag får i mig för lite av det från fisk.
  BCAA Aminosyror är också något jag till och från äter, även om detta redan verkar finnas i de flesta gainer produkter.

  Jag har aldrig testat någon produkt som sägs vara för fettförbränning, eftersom jag är lite rädd för att dessa skulle kunna hämma min Energi, samt styrke/muskelökning.

  Har du några bra förslag på detta, så får du gärna dela med dig av vilken sort/sorter som gör detta möjligt.

  Själv har jag svårt att tro att det det du vinner på tex fettförbränning kommer hämma muskel/styrkeökningen, och att det enda som igentligen skulle kunna hjälpa är att lägga till lite extra motionspass, eller om du periodvis vill bli bli av med lite extra underhudsfett, helt enkelt får ändra kosten och se till att anpassa intagen av de vanliga kosttillskotten.

  Tack på förhand!

  Mvh Björn Persson

  SvaraRadera
 2. hej! Jag har läst att det skulle vara fördelaktigt att ta enbart leucin innan morgonpromenaden eftersom den aminosyran inte är glykogen och därför inte skulle påverka den fördelaktigt låga insulinnivån innan morgonpromenaden såsom de övriga två BCAA gör. Min fråga är alltså, skulle enbart leucin kunna ge samma muskelsparande effekt för sig själv som BCAA gör men utan insulinpåslaget som BCAA borde ge?

  FÖ tack för en matnyttig blogg!

  SvaraRadera