söndag 12 juli 2009

Vad händer vid ett ständigt energiunderskott

Jag fick en fråga under blogginlägget nedan. Personen frågar; "vad händer om man ständigt har underskott på energi(dvs äter minfre än man förbrukqr-ca 600 kcal per dag),,,vad händer i längden? förutom viktnedgång."

Med ett energiunderskott kommer du skapa en konstant viktnedgång, det vill säga om du äter mindre energi än du förbrukar. Hur snabb viktnedgången blir beror på hur stort energiunderskottet är. Vid ett energiunderskottet på 600kcal måste kroppen frisätta energi från kroppsvävnad, ex fett och muskler (proteiner) för att tillgodose energibehovet. När du efter några månader har förlorat några kilo i vikt kommer din basala energiförbrukning successivt minska. Detta beror på att din kroppsmassa blir mindre och då är det mindre kroppsvävnad som kräver energi. Alltså din basala metabolism (BMR)* minskar med minskad kroppsvikt.

I läkartidningen 2005 beskrivs att varje kilogram extra vikt ökar basalmetabolismen med 12 kcal per dygn för aktiva åldrar (1). Detta medför att en viktförlust på 10kg sänker BMR med 120kcal. Du måste alltså successivt minska energiintaget i förhållande till din BMR om du hela tiden ska ligga på ett energiunderskott på 600kcal. Eller så går det ju alltid att öka fysiska aktiviteten med motsvarande minskad BMR, i detta fall 120kcal per dag vilket motsvarar ungefär 30min promenad.

OBS! Viktigt att tänka på är att ju mindre fettmassa du har på kroppen desto mer muskler kommer att användas som energi. Om det går så långt att fett och muskelmassan blir minimal kommer kroppen att börja ta energi från vitala organ och då blir tillståndet allvarligt!
BILD: BMR = Resting calories

*Basala metabolism (BMR) är ett uttryck för hur mycket energi (kcal eller kJ) kroppen gör av med i viloläge, det vill säga hur mycket energi som kroppens organ behöver för att fungera på ett korrekt sätt. (Ett enkelt sätt att räkna ut ditt ungefärliga BMR är: vikten x 24)

 1. Läkartidningens debattsida, nummer 42 2005, volym 102

2 kommentarer:

 1. TACK FÖR DET UTFÖRLIGA SVARET och att du tog din tid för detta. Dock kan jag inte påstå att det resulterar i ett ständigt viktförlust iom att jag vet med mig att jag äter förlite egentligen(underskott på ca 600 kcal) men har haft samma vikt i ca 2 år...det kanske är olika från individ till individ?..
  mvh M

  SvaraRadera
 2. Hej igen!

  Jo, det är väldigt olika mellan individer. Dessutom är förutsättningarna att minska i vikt genetiskt. Det finns över 300 gener som påverkar förutsättningen att gå ner i vikt. Vissa personer som har starka uttryck av de gener som visat sig vara fetmabetingat har mycket svårare att minska i vikt än de som har mindre uttryck av "fetmagener". Dessa individuella skillnader har påvisats tydligt i tidigare Robinson när vissa personer har gått ner mer än 20kg, medans andra endast tappat några kg under programmet. Men fortfarande kavarstår faktum att om du verkligen har ett energiunderskott på 600kcal kommer du att gå ner i vikt. Anledningen att du inte har gått ner i vikt under dessa två år är förmodligen ett resultat av att din energiförbrukning är låg och att din kropp är väl anpassad för svält. De beräkningar som man använder för att räkna ut energiförbrukningen utgår från medelförbrukningen hos en stor population. Min energiförbrukning ska enligt beräkningar ligga mellan 3000-3500kcal, men min egentliga förbrukning är ungefär 4000kcal per dag.

  Du kan ju tänka dig vilka personer som egentligen var bäst lämpade tidigare i evolutionen. Förmodligen de som kunde äta ett lågt energiintag men fortfarande inte förlora så mycket kroppsvävnad. Tyvärr är ju inte det lika önskvärt i dagens samhälle.

  Mvh Anders

  SvaraRadera