tisdag 22 september 2009

Protein påverkar insulinprodution mer än kolhydrater med högt GI

Mjölk är klassat som ett livsmedel med lågt Glykemiskt Index (GI). Trots lågt GI på mjölkprodukter har man sett att mjölk ger en snabb frisättning av insulin efter intag. Detta avviker från andra livsmedel med lågt GI trotts samma kolhydratinnehåll. Den insulinproducerande mekanism för mjölk har varit svår att förklara.

I en studie som publicerats i American Journal of Clinical Nutrition var hopotesen att proteinet från mjölken orsakade den snabba insulinfrisättningen. Syftet med studien var att utvärdera effekten från gemensamma källor av animaliskt eller vegetabiliskt protein på blodsocker, insulin, aminosyror, och inkretinhormoner på friska försökspersoner.

Tolv friska frivilliga serveras testmåltider bestående av rekonstituerad mjölk, ost, vassle, torsk och vetegluten med motsvarande mängder laktos. Kolhydratbelastning av vitt vetebröd användes som referensmåltid.

Resultatet visade en korrelation mellan postprandial insulinsvar och snabb förhöjning av aminosyror plasma. Den starkaste korrelationen sågs för leucin, valin, lysin och isoleucin. Alltså vid en snabb förhöjning av vissa aminosyror i blodet efter intag ökade insulinkoncentrationerna dramatiskt.

I bilden nedan ser vi att vitt bröd som är markerad med x höjer insulinnivåerna till ungefär 0,2 mmol/l. Vassle protein som är markerad med cirkel och mjölkprotein som är markerad med diamant höjer insulinkoncentrationen med ca 0,4 mmol/l. Alltså höjer vissa proteiner insulinetproduktionen dubbelt så mycket som kolhydrater med ett GI på 100.



Slutsats:
Vissa aminosyror från protein har insulinfrisättande egenskaper. Både vassle och mjölkprotein ger dubbelt så högt insulinpåslag som vitt bröd.
Det är mjölkproteinet som gör att Mjölkprodukter ger så höga insulinnivåer efter intag.

Obs! Jag vill dock påpeka att GI och insulinpåslag inte hör ihop. GI är ett mått på hur snabbt blodsockret stiger efter en bestämd mängd kolhydrater.

American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 80, No. 5, 1246-1253, November 2004.

7 kommentarer:

  1. Hej , håller du till i Gävle?

    Är du kunten till ngt gym, isåfall till vilket?

    SvaraRadera
  2. Hittade just din hemsida. Obs! Det verkar som att alla å,ä, ö har blivit till små fyrkanter. Länken till din blogg fungerar inte.

    Såg att du har instruktion på 24hfitness, skulle du säga att det är Gävles bästa gym? Jag frågar eftersom jag har en vän som kommer spendera ganska mycket tid i Gävle under en tid och vill börja träna och jag tror han skulle vara intresserad av kost PT upplägg.

    SvaraRadera
  3. Anonym: Jag jobbar som Personlig Tränare på 24h Everytime Fitness. Dessutom tränar jag på ATB Gym på Brynäs och kommer att samarbeta med Anders Bergström som driver gymmet(tidigare tyngdlyftaren).

    SvaraRadera
  4. Hej! Jag var nog inne på.com, men har nu kikat in på .se

    Jag ska skicka din webbsida till min vän, får ser om han kontaktar dig!

    Har en liten fråga. Du skriver i en artikel att det inte spelar ngn roll vilken dietmetod man följer bara man har ett energiunderskott. Finns det en konstant som säger att ju större energiunderskott jag har desto mer viktmiskning? Eller finns det någon gräns för när kurvan planar ut? Och spelar det ngn roll hur man uppnår underskottet (kost el träning)? ex. går (teoretiskt) ner mer på 800kal kost och 300 kal träning, än 1500 kal kost och 300 träning?

    SvaraRadera
  5. hejsan!
    Jag undrar om du vet/ finns några strudier som visar att man kan äta/få i sig förmycket protein och vad händer isf i kroppen då? vad är symtomen?
    vilka mängder rör det sig om isf om man överkonsumerar( nu syftar jag på en normalviktig person som tränar 5 dagar i veckan- gym samt kondition).
    tacksam för svar
    Caroline

    SvaraRadera
  6. Hej Caroline!

    I diskusioner angående för högt proteinintag brukar njurproblematik vara överst. Vissa experter tror och säger att mycket protein överbelastar njurarna och leder till njurproblem. Forskning kring denna uppfattning stödjer sig i experiment som är gjord på djur och människor med befintliga njurproblem. Men det finns egentligen inget som tyder på att ett högt proteinintag är skadligt hos friska personer (1). Dock har det visat sig att maximal ureaproduktion för att avlägsna kväve ur proteinmetabolism ligger på ca: 250g protein per dag. Självklart är denna siffran individuell, men ett bra riktmärke som inte bör överskridas.

    Det har även diskuterats om ett högt proteinintag ökar utsöndringen av kalcium via urinen. Emellertid har stora epidemiologiska studier inte påvisat ökad risk att drabbas av frakturer eller osteoporos vid höga proteinintag. Däremot kan ett lågt proteinintag leda till dålig läkning av osteoporotiska höftfrakturer.

    Min egna åsikt är att äta protein med måtta som med allt annat. Om någon vill ta proteintillskott, är det i regel enbart till nytta under/efter träning tillsammans med kolhydrater. Ett riktmärke är max 2g/kg/dag för idrottare (2). Och det har visat sig att allt över 1,7g/kg/dag oxiderar till energi.

    Däremot är det viktigare i träningssynpunkt när och vilket protein som är bäst för att maximera träningsresultaten.

    1. Dietary protein intake and renal function.
    Nutr Metab (Lond). 2005 Sep 20;2:25.
    2. Protein and amino acids for athletes. J Sports Sci. 2004 Jan;22(1):65-79.

    SvaraRadera
  7. Intressant med det här med mjölkprotein.
    Precis hittat din blogg, men det känns som om jag kommer att fortsätta följa den :)

    /Mattias

    SvaraRadera