söndag 15 mars 2009

Proteinbehov för idrottare - del I

Nybildning (syntes) och nedbrytning av proteiner sker konstant dygnet runt i våra kroppar. Denna process kallas protein turnover eller proteinomsättning och är en mekanism för att bibehålla kroppens vävnader och celler. Cellen är den minsta levande enhet i vår kropp. Cellerna förökar sig genom att fördela sig. Då bildas två precis likadana celler. Varje sekund delar sig miljontals celler i vår kropp, samtidigt dör lika många celler och ersätts av nya celler. Olika typer av celler har olika livslängd. Vissa celler i tarmen lever bara några dagar medan en hudcell lever i några veckor och en röd blod kropp i tre till fyra månader.

I våra muskler sker samma uppbyggande och nedbrytande process. Uppbyggnaden kallas proteinsynes och nedbrytningen benämns proteinnedbrytning. Proteinomsättningen i muskulaturen påverkas av olika yttre förhållanden. En aspekt är högintensiv träning som påverkar kroppen att öka proteinsyntesen i förhållande till proteinnedbrytningen. Detta möjliggöra att kroppens muskler hamnar i en positiv proteinbalans och kan då bygga mer muskulatur. Men! Under dessa omständigheter krävs det tillgång till energi för de uppbyggande processerna och byggstenar i form av näringsämnen (ffa aminosyror) för att kunna bygga ihop nya muskelproteiner. Om det är brist på energi och byggstenar efter träningen blir proteinbalansen negativ. Med detta menas att proteinnedbrytningen blir större än proteinuppbyggnaden. Vid ett sådant förhållande kommer personen som tränar att minska möjligheten att få resultat av träningen.

4 kommentarer:

 1. Trevlig helg min vän.
  Stora kramar
  Ps. Blir nog middag hos Stina på lördag efter vår "special"dag på butiken, har ingen aning om ni pratat i hop er eller=D Jag har bara hört en fågel viska i mitt öra att de blir middag=) Detta ser jag framemot massor eller VI gör de=) Ta nu hand om dig

  SvaraRadera
 2. Hihi, så bra, då var det spikat=) Jo, vi har snackat om det jag och A, men jag tog liksom saken i egna händer och fastslog saken. Så nu återstår för oss Anders att planera vad som skall ställas fram på bordet!?

  SvaraRadera
 3. Hej va tar du för något när du tränar på morgonen va rekomenderar du att ta då ???kolhydrater och aminosyror såg jag att du skrev men kan du ge exempel?+ tack VHg Johan

  SvaraRadera
 4. Om du tränar med HÖG INTENSITET innan frukost kan det vara klokt att förse kroppen med kolhydrater och protein. Men om du bara ska ut och promenera eller träna lågintensivt under 30-60min innan frukost är behovet inte lika stort. Men då är det viktigt att äta en stadig energirik frukost så snabbs som möjligt efter passet.

  Om jag ska cykla 30min intensivt på morgonen brukar jag dricka en blandning med ~6g essentiella aminosyror och ~30g maltodextrin(druvsovker). Anledningen till detta kommer jag att gå djupare in på senare i "proteinbehov för idrottare".

  SvaraRadera