tisdag 10 februari 2009

Det finns inga måsten - bara välja eller dö!

Ibland blir jag otroligt besviken på att mig när jag skjuter upp saker att göra eller skyller på att jag inte har tid! Argumentet att skylla på yttre omständigheter eller olika MÅSTEN i livet håller egentligen aldrig. Min tidigare psykologilärare sa under en föreläsning att "det inte finns några måsten förutom att välja eller . Detta stämmer faktiskt när man verkligen tänker efter.

Varje dag, utan att tänka på det, kommer vi till vägskäl då vi måste göra ett val. Vi kliver upp på morgonen, vi äter mat, vi går på toaletten, vi jobbar för att få pengar m.m... Men oftast när vi belyser dessa situationer säger vi, "jag måste jobba"..."jag måste kliva upp nu"..."jag måste äta". Detta "måste" är egenliten skitsnack, vi väljer att göra det för annars, får vi ingen lön eller ligger kvar i sängen hela dagen utan att få något gjort... eller det tydligaste, vi väljer att äta för annars blir vi hungriga, trötta, orkeslösa och tillslut svälter vi oss till döds. Alltså finns det bara två måsten, att välja eller .

Med valen kommer också konsekvenser, eller resultat om du vill, som är mer eller mindre önskvärda. Dessa är ofta lätt att förutspå om vi verkligen tänker efter. Om vi säger att en person vill börja träna för att åka vasaloppet så är det självklart klokt att åka några mil skidor innan tävlingen Väljer personen då att skylla på dåligt väder eller att han eller hon måste göra annat istället för att träna så kommer konsekvensen bli att vasaloppet förmodligen blir en plåga istället för en upplevelse. Men vad är det som gör att vissa väljer den väg som ger trevliga konsekvenser istället för att de upplevs som mindre trevliga?

Jag tror att skillnaden handlar om den förhållandet till den inre drivkraften (känslomässiga motivationen) att göra det val som vi vet är klokast. Det som är intressant när jag påpekar dessa undanflykter och måsten är att, när handlar om situationer eller åtaganden som vi upplever roliga och det finns en stark motivation, klagar vi aldrig. Jag säger aldrig att "jag måste träna då" utan jag säger "jag ska träna då". Jag säger aldrig att, "jag måste gå på den där festen" utan jag säger "jag ska på den där festen". Detta tycker jag är otroligt viktigt att ha i åtanke när vi vill göra förändringar i livet som kanske känns svåra eller som vi lätt undviker. Vi har alltid ett val, och valet är upp till oss! Gör en ärlig konsekvensanalys om vilken väg du verkligen tycker är bäst och välj att HANDLA!

Nu ska jag ha kostrådgivning6 kommentarer:

 1. Håller med dig fullständigt..allt för många går runt med en massa måsten när de gäller mycket här i livet.
  Ha en underbar dag och ses snart.
  Kramar

  SvaraRadera
 2. Precis! Du är en person Jossan som jag ofta har som referens när jag diskuterar hur bör handla. Du är en förebild!

  Kram

  SvaraRadera
 3. Mycket klokt och intressant....Kommer med spänning följa denna blogg!!

  SvaraRadera
 4. Anna i Stockholm13 februari 2009 07:32

  Håller med dig...och har klurat på detta med motivation en längre tid. Att få motivation till träning för mig är dels att man har ett mål med träningen. Dels vet man hur bra man mår efteråt ett hårt pass, känner en ren glädje. Men då måste man ha träning naturligt i sin egen vardag annars blir det bara jobbigt att träna. Hur man får träningen naturligt i sin vardag tror jag är kruxet för många??? En vana är något som inte kommer efter några veckor utan flera månader och år.

  Jag tror att när man växer upp lägger man grunden, om sina föräldrar är aktiva är det lättare för barnen att träna och tycka det är en del i sitt liv. Men de som ej haft den uppväxten måste lägga grunden i vuxen ålder och "lära en gammal hund" är inte alla gånger så lätt. Att få träning i sin vardag är den stora frågan för många! Går kanske några månader men sedan börjar motivationen att tryta både på det ena och det andra. Nej nu ska jag sluta svamla.... ha en bra dag!! /Anna

  SvaraRadera
 5. Bra blogg kommer att läsa den Jossans mamma

  SvaraRadera
 6. Njae, det finns ett måste till. Att betala skatt. Till och med 13 år efter min frus farfars död kommer årliga kravbrev på en kvarstående skatteskuld om 13 kr...
  /Pax Vobiscum

  SvaraRadera