onsdag 4 februari 2009

Kaffe är inte vätskedrivande


Sitter och dricker morgonkaffe. Det är en härlig rutin och tänkte nu klargöra myten om att kaffe, eller rättare sagt koffeinet, har en vätskedrivande bieffekt.

I många år har vi trott att koffein i kaffet är vätskedrivande. Jag har hört många idrottare säga att de inte vill dricka kaffe innan träning för att de är rädd att få vätskebrist under passet. Detta är en typisk kostmyt som påtalats i många år. Kaffet är inte mer vätskedrivande än vanligt kranvatten (1).

Myten uppkom efter tidiga studier då forskarna samlade urin under en 2-4 timmarsperiod efter koffeinintag (2,3). Idag vet vi att tidsperioden för att mäta vätskeförluster genom att samla urin är en viktig faktor och bör pågå under 24 timmar. Den förhöjda vätskeförlusten under de närmaste 3 timmarna efter ett intag av kaffe med koffein har visat sig kompenseras senare under dagen. Alltså den totala urinproduktionen blir oförändrad (4).

Det finns idag två review artiklar som sammanfattar senaste års forskning på koffein och vätskebalans (5,6). Dessa fastslår att det inte finns något bevis på att koffeinet är negativt för vätskebalansen vid normala intag, 3-4 koppar per dag (250-300mg koffein). Detta är iofs inte allt för stora intag för en riktigt kaffedrickare. Var dock inte orolig, vid intag av kaffe kommer ändå vätskebalansen vara mycket bättre än att inte dricka något alls.

Sammanfattning

Trotts många års påpekande att koffein är vätskedrivande tycks det inte vara så. Anledningen till att personer ofta upplever att de kissar mer efter intag av kaffe orsakas förmodligen bara av den extra mängd vatten som intas i kaffet. Om en person tar en 200mg koffeintablett utan att dricka något, kommer personen med största sannolikhet inte att behöva springa på toaletten och "kasta vatten" inom den närmsta timmen. Kaffe är alltså en lika bra dryck för att återställa vätskebalansen som vanligt dricksvatten (7).

1. Armstrong, LE et al. Fluid, electrolyte and renal idices of hydration during 11 days of controlled caffeine consumption. International Jurnal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism (2005) 15: 252-265.
2. Robertson, D et al. Effects of caffeine on plasma rennin activity, catecholamines and blood pressure. New England Journal of Medicine
(1978) 298:181-186.
3. Nussberger, J et al. Caffeine induced diuresis and atrial natriuretic peptides. Journal of Cardiovascular Pharmacology
(1990) 15: 685:691.
4. Grandjean, AJ et al. The effect of caffeinated, non-caffeinated, caloric and non-caloric beverages on hydration. Journal of the American College of Nutrition (2000) 19: 591- 600.
5. Maughan, RJ and Griffin, J. Caffeine ingestion and fluid balance: a review. Journal of Human Nutrition and Dietetics
(2003) 16: 411- 420.
6. Ganio, MS et al. Evidence-based approach to lingering hydration questions. Clinics in Sports Medicine
(2007) 26: 1-16.
7. Armstrong, LE et al. Caffeine, fluid-electrolyte balance, temperature regulation and exercise-heat tolerance. Exercise and Sport Sciences Reviews. American College of Sports Medicine (2007) 0091-6331/3503/ 135 -140

20 kommentarer:

  1. Hej Snygging. Fixar länk sen. Kul att du börjat blogga, kommer bli intressant att följa. Ha en underbar dag och hoppas vi ses nått snart.
    Kramar
    //Jossan

    SvaraRadera
  2. Hej Bästa Anders!
    Fan va roligt att du skaffat en blogg, kommer vara inne här och läsa ofta så man inte går miste om dina råd och experttips;)
    Hoppas du haft en bra dag!

    Kram Erika

    SvaraRadera
  3. blir en halv kanna kaffe när man jobbar natt :P

    SvaraRadera
  4. Sanna! Det är ba å drick! "Kaffetåren den bästa är av alla jordiska drycker" ;)

    SvaraRadera
  5. Erika och Jossan! Äntligen kan även jag skryta över att vara med i erat gäng!

    SvaraRadera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  7. Jag blir garanterat kissnödigare av kaffe - men det kan ju faktiskt vara så att blåsan blir påverkad av kaffet, dvs man pinkar TIDIGARE men man pinkar inte större mängd.
    (För min del så blir det mera fart både på 1:an o 2:an av kaffe.)

    SvaraRadera
  8. Kaffe har faktiskt mer påverkan på tarmarna, en så kallade "gastrokolisk reflex". Det sker när kaffet kommer ner i magen så retar den tjocktarmen att tömma sig.

    Nog med skitsnack nu! :)

    SvaraRadera
  9. Hej igen!

    Hur är det då med te? Vad gäller på den fronten, samma som för kaffet? Är det någon skillnad på rött, grönt, svart och vitt te?

    Tacksam för svar!
    =)

    SvaraRadera
  10. Hej Annika! Te har inte heller någon vätskedrivande effekt. Hypotesen har grundat sig i att koffeinet i kaffe och te skulle vara vätskedrivande. Detta faktum har man nu sett i studier när bara koffeintabletter utan dryck använts. Resultatet visade då att koffeinet jämfört med placebotablett(sockerpiller)inte hade någon dehydrerande(vätskedrivande) påverkan.

    Sammanfattning från studien: "The researchers found that, by comparison with placebo, caffeine ingestion produced no significant difference in plasma volume, sweat rate or overall water loss."(1)

    Det har även gjort en studie på Te jämfört med mineralvatten. Bergsklättrare fick dricka antingen te eller mineralvatten under sin klättring. Samma mängd vätska intogs i de två grupperna. Resultatet visade att det inte var någon skillnad mellan grupperna vad gällande hydrering(vätskebalansen). Däremot blev inte te-gruppen lika utmattad som mineralvetten gruppen vilket är intressant!

    Sammanfattning från studien: "Analysis of the results showed that tea made no difference to urine output or other markers of hydration status. In fact, the only reported difference was in mood, with tea-drinking subjects reporting significantly reduced fatigue!"(2) fatique = utmattning.

    Te innehåller ju även en del antioxidanter, så drick du Te Annika!


    1. Can J Physiol Pharmacol, 68(7): 889-92, 1990
    2. Eur J Appl Physiol, 91(4): 4938, 2004

    SvaraRadera
  11. Annika! Glömde svara på de olika Tesorterna. Jag har faktiskt dålig koll vilken skillnad det är på rött, grönt, svart och vitt Te. Jag kan erinra mig läst att koffeinmängden skilljer sig mellan olika Tesorter, vet dock inte i hur mycket och i vilka.

    SvaraRadera
  12. Tack för utförligt svar!
    =)
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  13. Ett tips; läs "Din kropp skriker efter Vatten" av dr Fereydoon Batmanghelidj
    Peace out!

    SvaraRadera
  14. C Graffenberger18 maj 2009 kl. 03:12

    Ovan nämda bok gäller förstås alla som undrar vad för drycker vi stoppar i oss och hur dem oftast motverkar syftet, nämligen skapar en urtorkning i kroppen. Hänvisningen var dock främst menat för Anders Bergström eftersom det rör ditt gebit.
    Mvh

    SvaraRadera
  15. Att det var brittiska tesällskapet som beställde studien gör resultatet något skumt.Skulle inte förvåna om en ny studie kommer fram till motsatt resultat

    SvaraRadera
  16. Förstår inte riktigt hur du gör denna slutsats, att koffein inte är vätskedrivande. Som du kanske vet så bryter kroppen ner koffein efter ett tag, så det känns ganska självklart kroppen blir återställd efter 24 timmar. Detta betyder inte att koffeinet inte har en påverkan på urinutsöndringen.
    Ökar din urinutsöndring de närmsta timmarna? JA, koffeinet funkar som så att den blockerar adenosin receptorer och har ett sympatikuspåslag då den ökarhjärtfrekvens osv. Adenosin gör dig trött. Det finns även adenosin receptorer i njurarna när dessa blockeras så kommer urinutsöndringen att öka. Koffein är ett ämne som du kan öka dosen på gradvis och en kopp kaffe påverkar inte en van drickare och en ovan drickare på samma sätt. Dock är klart att man bör inte dricka vätskedrivande innan träning då du behöver extra vätska under passet. Att sen kroppen kompenserar med att öka ADH (antiduretiskt hormon) under dagen för att kompencera vätskeförlusten för att spara så mycket som möjligt är inget argument för att koffein INTE är vätskedrivande. " Den förhöjda vätskeförlusten under de närmaste 3 timmarna efter ett intag av kaffe med koffein har visat sig kompenseras senare under dagen. Alltså den totala urinproduktionen blir oförändrad" det är lite som att säga alkohol är inte central stimulerande eftersom 24 timmar senare är effekten borta.
    Tack för mig

    SvaraRadera
  17. då det verkar som att du aldrig tagit en koffein tablett bör du inte dra några slutsatser som styrker ditt påstående då den har klart vätskedrivande effekt också. Detta kan jag inta som tar det regelbundet när jag studerar då kaffet missfärgar tänderna. eller är det också en myt?

    Tack för mig samma person som innan

    SvaraRadera
  18. Hur som helst är det väl en myt att drycken kaffe skulle vara så vätskedrivande så att den torkar ut. Även om koffeinet skulle vara vätskedrivande så innehåller ju drycken en massa vatten också, jag har hört att man i alla fall får i sig 80 % av vattnet i en kopp kaffe eller te.

    En läkare sa till mig att största anledningen att man så snabbt blir kissnödig efter att ha druckit te eller kaffe är att dryckerna innehåller ämnen som stimulerar de nerver(eller muskler eller vad det nu var) som gör att man känner sig kissnödig. Det vill säga, man blir kissnödig snabbare, men mängden urin är mindre än vad det skulle ha varit om man druckit vatten i stället.

    SvaraRadera