fredag 6 februari 2009

Träning innan frukost - Del II

Enligt vetenskapen finns det ingen genväg att maximera fettförbränningen under dygnet. Att träna förbränningsträning innan frukost ger alltså ingen bättre effekt än att utöva samma träning under annan tid på dygnet. Men att vetenskapen säger en sak betyder det inte att det kan finnas fördelar att träna på morgonen innan frukost. Själv kliver jag gärna upp en timme tidigare för att komma ut på morgonen för att träna. Oftast handlar det inte om mer än 20-40 min träningspass, men trotts det hinner jag verkligen komma igång och bli riktigt pigg på morgonen. Dessutom tycker jag att frukosten känns godare när jag kommer hem och börjat bli riktigt hungrig.

Fördelar:
  • Piggare och gladare - Många upplever att träning på morgonen resulterar i att kroppen kommer igång bättre under förmiddagen. Detta är ganska logiskt! All typ av träning påverkar belöningscentrum i hjärnan genom att träningen ökar produktionen av endorfiner som binder till opioida receptorer (1). Detta fungerar som en naturlig drog vilket gör oss pigga och får oss att känna välbehag genom ett ökat välbefinnande.
  • Mer tid till annat - Många upplever det jobbigt att åka och träna efter jobbet. Vi kanske är trötta och känner sig omotiverad, eller så prioriteras andra intressen som vi värdesätter högre. Genom att träna på morgonen finns det då tid att syssla med andra intressen under ledig tid. På morgonen är det inte speciellt ofta som andra intressen kommer ivägen.
  • Bra rutin - Om en person gör mogronträning till en vana är det lättare att få det gjort.
  • God sömn - Om vi gör morgontränngen till en vana är kommer vi sannolikt känna oss tröttare på kvällen och förhoppningsvis lägga oss för att sova i rimlig tid.
Nackdelar:
  • Tidiga arbetstider - Börjar du jobbet väldigt tidigt så är det kanske svårt, eller så känns det jobbigt, att kliva upp någon timme tidigare för att genomföra träningen.
  • Mindre sömn - Om vi inte kommer isängs i tid på kvällen kan morgonträningen gå ut över sömnbehovet. Med för lite sömn är det stor sannolikhet att vi blir trött på eftermiddagen och får svårt att koncentrera oss på jobbet eller dylikt. Detta kan bli en ond cirkel av sömnbrist och då är det nog dags att tänka över om det verkligen är värt.
Slutsats

Det är absolut inget fel att träna innan frukost på morgonen. För många kommer morgonträning resultera i ett rikare liv och ett ökat välbefinnande. Jag kommer själv att fortsätta med träning innan frukost med anledningen att jag känner mig glad och pigg redan tidigt på förmiddagen, och så finns det mer tid till annat att göra på kvällen.
  1. Endorphine and exercise. Sports Med. 1984 Mar-Apr;1(2):154-71.

12 kommentarer:

  1. Ja pigg och glad såg du verkligen ut när du kom cyklandes med din snygga outfit... trodde först du hade vart ute på saneringsuppdrag med tanke på din fina oranga overall och gasmask;)

    SvaraRadera
  2. Intressant blogg!

    Vad är dina åsikter om intervallträning då det gäller fettförbränning? Är det bättre än långa promenader?

    /Jonas

    SvaraRadera
  3. Hej Jonas! Intervallträning är självklart bra men påverkar inte fettförbränningen under dygnet mer än annan aktivitet, om du förbrukar samma mängd energi. (kolla "Förbränningsträning innan frukost - bra eller dåligt?")

    Det jag anser vara bra med intervallträning är att passen blir ganska korta med hög intensitet. Du stimulerar kroppens syreupptagningsförmåga och kondition mer än om du går promenader. Däremot kommer du inte att få bättre fettförbränning i syfte att gå ner i fettprocent snabbare.

    Mvh

    SvaraRadera
  4. Guld värt att "bli serverad" intressant information på det här sättet. Superbra blogg, hoppas du fortsätter att skriva.
    //Annika, vän till Jossan

    SvaraRadera
  5. Hej Annika, Jossans vän! Fortsätt läsa här så ska försöka hålla den uppdaterad i bästa mån.

    Mvh

    SvaraRadera
  6. Hej Anders!
    Kul att du också bloggar numera:) Hittade hit via Jossans sida och jag kommer garanterat tillbaka!!!

    //Lina, din forna kursare

    SvaraRadera
  7. Tja Lina! Det är klart att du ska följa min blogg... Jag är inne och kollar din då och då.

    Länka gärna om du vill.

    Kram

    SvaraRadera
  8. Hej!
    Tack för en underbar blogg!
    Vad anser du om att inta kreatin i samband med träning innan frukost?
    jag har läst en massa om kreatin, men har i slutändan inte förstått vad det är bra för eftersom att alla säger/påstår olika.
    Skulle det göra att musklerna tar upp med socker/kolhydrater när man väl äter frukosten? och är det isåfall bra eller dåligt?
    btw, jag håller med, träning innan frukost är helt kanon! frukosten blir dagens höjdpunkt! :) tack igen för en superbra blogg!
    Mvh Lisa

    SvaraRadera
  9. Bra blogg, en sak missar du nog dock att tillägga. När Du precis gått upp på morgonen, och inte ätit någonting på säkert mer än 10 timmar, är att kroppen är i katabol fas, och bryter gärna ner muskler om du tränar innan frukost.

    Rätta mig om jag har fel, skulle uppskatta en länk till en studie som bevisar det du säger om fettförbränning och som motbevis om det jag sa om jag har fel.

    Eftersom att glykosvärdet i kroppen är så lågt det tillfället på dygnet, och om man tar en kopp kaffe innan (som stimulerar "flödet" från fettcellerna, Gör det enklare att använda fettet som energi) joggingturen, så vad har kroppen mer för energikälla än muskler och fett?

    Med vänlig Hälsning

    SvaraRadera
  10. Vill bara tillägga, (det var jag som skrev kommentaren ovan också ;) ) att jag ber om ursäkt för min felformulering, jag borde ha skrivit det som en frågeställning, eftersom att det jag säger inte är något jag är 110% på, det är det jag läst mig till helt enkelt.

    För övrigt, bra blogg! Hoppas den är igång fortfarande bara!? :D

    Med vänlig hälsning
    Jonathan

    SvaraRadera
  11. Hej Jonathan!

    Du bryter inte ner signifikant mer muskelmassa vid träning innan frukost. Anledningen ligger bland annat i att du har högre glykogeninnehåll i muskulaturen på morgonen med tanke på att under sömn används övervägande fett som energikälla i kroppen.

    Leverglykogenet töms under natten för att upprätthålla blodglukosnivåer. Muskelglykogenet är högre på morgonen om man ätit tillräckligt med kolhydrat. Men att träna helt fastande, högintensivt eller under lång tid, kan innebära blodsockerproblem just därför att levern kanske inte har så mycket glukos kvar att frisätta till blodet. Då kan kolhydrattillförsel av lättillgängliga källor före/under passet en god idé. Dessa kan då användas direkt av muskeln utan att behöva lagras som glykogen. Däremot lågintensiv träning under rimlig tid (max 1h) är inga problem.

    Har tyvärr inte tid att söka fram artiklar nu, men kanske kommer det ett blogginlägg senare i veckan som belyser ämnet.

    Mvh Anders

    SvaraRadera
  12. Lite forts... "Konditionsträning före frukost är populärt, och det har ingen negativ påverkan på muskelproteinnedbrytning över dagen, förutsatt att kosten är någorlunda normal och proteinrik." I fastande tillstånd är proteinbalansen alltid negativ (muskelproteinnedbrytningen är större än nybildningen av muskelprotein), men detta vänder vid avslutad aktivitet och kompenseras senare under dagen om energiintaget är adekvat.

    Aminosyror och holhydrater innan aktiviteten minskar muskelnedbrytningen, men det lär inte ha så stor betydelse, så länge man äter efteråt och inte svälter sig. Det största delen av nedbrutet muskelprotein kataboliseras inte, utan återanvänds och bildar nytt muskelprotein igen.

    SvaraRadera